Bookmakers en Voetbal

165897hp2Voetbal is wereldwijd de grootste sport. Het is leuk om te beoefenen maar zeker ook aantrekkelijk als een kijksport. In de voetbalwereld gaat veel geld om. De inkomsten van de clubs komen van verschillende bronnen. Allereerst zijn er de inkomsten via de kaartverkoop waarbij een groot voetbalstadion natuurlijk helpt. In dat voetbalstadion wordt tegenwoordig plaats ingeruimd voor de sponsors die met kopen of huren van hun sky boxen weer extra geld in het laadje brengen.

Geldschieters

Sponsors brengen verder ook geld op voor de club doordat ze hun naam aan de club verbinden door shirt sponsoring of door verkoop van ruimte op de reclame borden. Er zijn grote voetbalclubs die bijvoorbeeld de naam van een online gok site op hun shirt hebben. De bookmakers betalen grof geld omdat zij door naamsbekendheid meer spelers krijgen die online gaan weddenschappen op wedstrijden. Een weddenschap op een wedstrijd kan al vanaf een euro en de wed mogelijkheden zijn onbeperkt.

Merchandise

Clubs verkopen ook de shirts met namen van spelers zodat er ook weer extra inkomsten zijn. De grote klappen qua inkomsten worden er gemaakt als er een speler die zelf opgeleid is kan worden verkocht. Tegenwoordig worden er tientallen miljoenen op tafel gelegd voor een goede voetbalspeler. Zo zijn er afgelopen jaar transfers geweest die dichtbij of over de honderd miljoen gingen. Televisie rechten brengen de voetbal clubs ook geld op. De grote landen profiteren hier het meest van omdat zij een groter publiek bedienen.

Opleiden van spelers

De Nederlandse voetbal clubs kunnen doordat zij veel lagere inkomsten hebben niet meer mee komen met de clubs uit de grote voetbal landen. Opleiden en verkopen is de enige mogelijkheid om het hoofd boven water te houden. Er breken daardoor relatief veel spelers door in de Nederlandse voetbal competitie. Het bewijs dat Nederland goede opleidingen heeft werd wel geleverd op het WK in Braziliƫ waar Nederland derde werd met een groot aantal Nederlandse spelers die nog in de Eredivisie speelden. Een aantal van deze jonge talenten vonden na het WK meteen de weg naar buitenlandse clubs. Ook plannen de grote clubs reizen naar verre landen om zo extra inkomsten te hebben. Zo was er voorafgaand aan het seizoen een groot toernooi voor topclubs in de VS. Manchester presteerde hier goed maar begon misschien mede door deze zware reis slecht aan de competitie.

Trips naar verre landen

In de winterstop staan er vaak trips naar het verre oosten op het programma. Chinezen betalen veel geld om de Europese topspelers aan het werk te zien. Het wedden op voetbal is hier natuurlijk zeer in trek omdat gokken nu eenmaal in de volksaard van de Aziaten zit.